dossiers
Bekijk afleveringen van het tv-programma over ondernemen en voor onderne...
De Ganzenmarkt in Coevorden behoort al vijftig jaar lang tot een vast ja...
Publicaties van de jaarlijkse Zuidenveldtentoonstelling in Zuidoost-Dren...
De eerste G1000 van Drenthe is zaterdag 29 oktober gehouden in Coevorden...
Grootspraak

Van de wieg tot het graf

Door Esselien de Groot op vrijdag 4 november 2016 08:30
mail

Waar is de tijd gebleven dat kinderen hun eerste levensjaren nog onbekommerd konden zijn. Peuters gaan her en der ‘proeven’ van de basisschool om de overstap naar de basisschool niet zo groot te maken.

Ik kan me niet herinneren, dat ikzelf trauma’s heb overgehouden aan de overgang naar -toen nog- de lagere school. Anderzijds las ik dat de AOW-leeftijd weer omhoog gaat. Ik dacht de eindstreep te halen met 67 jaar, maar helaas: ook dat gaat -zoals het er nu uitziet- niet lukken. In de huidige situatie zou dat betekenen dat je van de wieg tot het graf onder de pannen bent met onderwijs en werk. Ja hoor, het hoort er allemaal bij. Het wordt echter nu wel extreem. U hoort mij niet klagen over het werk, hoor. Ik ben er dik tevreden mee, maar dat zal niet voor iedereen gelden. Dan komt er al het vrijwilligerswerk nog bij. Zo zijn de dagen goed gevuld.

Naast lichamelijke rust is een beetje geestelijke rust ook niet verkeerd. Dat heeft een mens nodig. Ik vind het niet zo vreemd dat mensen druk zijn en overspannen raken. Het is allemaal veel te veel. Ik kan ondanks al mijn bezigheden af en toe nog de tijd vinden om een goed boek te lezen. En muziek? Daar luister ik graag naar. Maar tijdens mijn werk en in huis is het vaak volkomen stil. Heerlijk vind ik dat. Op allerlei plekken word je geconfronteerd met geluid. Er is altijd en overal geluid. Is het niet door muziek in de winkels, dan is het wel door kinderen die om onduidelijke redenen naar elkaar of zomaar gillen. Dat is volgens mij een fenomeen van de laatste jaren. Waar zou dat toch vandaan komen? Om de op dat moment aanwezige stilte te doorbreken?

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.