dossiers
Bekijk afleveringen van het tv-programma over ondernemen en voor onderne...
De Ganzenmarkt in Coevorden behoort al vijftig jaar lang tot een vast ja...
Publicaties van de jaarlijkse Zuidenveldtentoonstelling in Zuidoost-Dren...
De eerste G1000 van Drenthe is zaterdag 29 oktober gehouden in Coevorden...
Bert gaat voor goud

2 - Oxx is Coming!

Door Bert Heerink op donderdag 23 februari 2017 15:00
  • ignore touch

    Threshold, met Bert Heerink (tweede van links). © Archieffoto Bert Heerink

mail pinterest

Met enige regelmaat wordt er binnenshuis (en om redenen van algehele gene en verlegenheid ook uitsluitend binnenshuis) een blik in het verleden geworpen middels op dvd vastgelegde beelden.

Onlangs keek ik naar 'Threshold - Op de drempel van succes', een documentaire over de eerste echte band waarvan ik zanger was. Dit naar aanleiding van de vele verhalen die ik in de loop der tijd al had verteld over ene John from Oxx. Echte naam: Jan van Os.

Jan was een in de Achterhoek bekende en markante persoonlijkheid. Voorheen - en we spreken over de vorige eeuw, zo rond 1969 - zette hij zijn technische kwaliteiten in om mijn eerste bandje Threshold (met daarin Jan Mourik en de broers Paul en Dick Kemper) zowel óp als op weg náár het podium te ondersteunen. Als chauffeur vervoerde hij ons van en naar plaatsen waar we zouden optreden.  Daarbij deed hij bij vergissing, en onder de invloed van zaken als het gebrek aan daglicht en het teveel aan uit hop gebrouwen vocht, ook nog wel eens een stad aan waar we in het geheel niet naar toe moesten. Aardrijkskundig heb ik toen veel geleerd….

Jan had ook een eigen band, de Oxx band. Optredens van die band staan in mijn geheugen gegrift als een belevenis! Met muziek hadden ze een stuk minder te maken. Hans Klok zou jaloers zijn geweest op de effecten waarmee de levensgevaarlijke shows werden opgeleukt! Om te beginnen presenteerde Oxx zich in berevel met Noormannenhelm, mode die al een eeuw of tien achterhaald bleek en waarbij de bijbehorende knots was ingeruild voor een motorzaag. Een aanzwellend geronk en veel geflits van licht kondigde de komst van Oxx angstaanjagend hard aan. Een zware stem donderde vervolgens: 'Oxx is coming!'. Dan volgde de daadwerkelijke opkomst waarbij de als dolle Noorman uitgedoste Oxx rennend de zaal doorkliefde met zijn draaiende motorzaag. Het vluchtende publiek kalmeerde als Oxx de bühne had bereikt en daar, onder het genot van een eerste doorgezaagde barkruk, zijn plek innam.

De barman, tevens eigenaar van de getroffen locatie, noteerde ondertussen stoïcijns in zijn notitieboekje het verlies van de barkruk. Dat moest straks verrekend worden.

Er werd traditioneel een nummer van Led Zeppelin ingezet waarvan Oxx de tekst niet eens echt kende maar hé, alles voor de show. Twee op het podium staande stoelen waren inmiddels ook ten prooi gevallen aan de motorzaag en de bellenblaasmachine die was aangezet zorgde voor nieuwe special effects. Het podium werd spekglad. Oxx stortte onvermijdelijk en glibberend met de motorzaag ter aarde, maar stond weer op om tijdens de daarop volgende bassolo met hoog opgeheven bas in de aldaar hangende visnetten verstrikt te raken. Een stevige ruk en mét de bas kwamen ook de netten en een gedeelte van de lambrisering naar beneden. Het pleisterwerk veranderde Oxx van een woeste Scandinaviër in een nog woestere poolbeer.

De barman noteerde rustig door. 'Twee stoelen, visnetten, plafond en houten vloer gemold.' Oxx protesteerde tegen de schade aan de vloer. Volgens hem was hij alleen wat uitgeschoten. Dat er in bijna keurige letters 'Oxx' in de vloer was gekerfd was volgens hem toeval….

Jan is niet oud geworden. Op zijn graf staat een menhir van een grootte die hem recht doet met het opschrift 'comme ci, comme ça'.
Ook vanavond is hij weer even onder ons.
Jan van Os. Ik hield van die man…..

Bekijk hieronder een fragment uit de documentaire 'Threshold - Op de drempel van succes':


 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.