tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
GroenteKolleM

Het Flappie-syndroom

Door Michiel Kolle op Sunday 8 February 2015 10:00
  • ignore touch

    Kippengaas moet de konijnen buiten de poort houden. © NDC mediagroep

  • ignore touch

    Bordje op het tuinhek. © NDC mediagroep

mail pinterest

De vrijwilligers van het volkstuincomplex verstevigen de hekken rondom de nutstuinen. Op de poort hangt een bordje met het uitdrukkelijke verzoek om het hek te sluiten. Er dreigt gevaar.

De jonge plantjes die over een aantal weken boven de grond komen, moeten worden beschermd tegen de loslopende tamme konijnen.

Stadsbewoners die ver van de natuur afstaan, dumpen hun overtollige huisdieren in het park en in bosjes rondom het complex. Met name tamme konijnen bevolken de grasvelden. De dieren maken echter weinig kans als het nog echt winter wordt. De tamme beesten hebben geen hol gegraven want ook zij staan inmiddels ver van de natuur af.

De stadsbewoners leiden aan het Flappie-syndroom. Ze vinden het heel zielig om het ongewenste huisdier te slachten of naar de poelier te brengen. Ze kunnen het niet aan om het diertje in de pan te zien liggen.

In plaats daarvan sussen ze zichzelf met de gedachte dat het vrijgelaten konijn geniet van het sappige gras.

Maar het konijn wordt achterna gezeten door de honden van de buurman. Die honden staan nog wél dicht bij de natuur. Jagersinstinct. Uitgeput zit het konijn onder een struik, waar net een sperwer langs scheert. Ook de vogel richt zijn ogen op de prooi, die inmiddels terugverlangt naar de warme veiligheid van zijn hok.