tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
Malen en mixen

Vind je wentelteefjes lekker? Probeer dit!

Door Magda Dullemond op woensdag 11 januari 2017 07:02
0 reactiescomments
  • ignore touch

    © BUN/ Magda Dullemond

mail pinterest

Doordat er tijdens de bakclub op mijn werk een heerlijke krentenstol met spijs werd gepresenteerd, heb ik afgelopen weekend een broodpudding gemaakt.

Dat ging zo: ik plaatste een foto van de stol van collega Herjan op het Instagram-account dat ik samen met mijn zus heb: @dullegrieten. Een van de hashtags die ik er bij zetten, was #bread. Daar ben ik eens naar gaan kijken, en zo kwam ik een foto van een broodpudding tegen. Het zag er lekker rustiek uit, dus ik had mijn volgende bakproject gevonden.

Uiteindelijk heb ik een recept van de Britse bakheld Mary Berry gebruikt. Zij is echt van de klassiekers, en dat is altijd een goede plek om te beginnen.

Het resultaat is een warm, geurig toetje met een krokante bovenlaag, en een custard-achtige binnenkant, dat qua smaak nog het best te vergelijken is met wentelteefjes.

Broodpudding

voor ongeveer 6-8 porties

•  150 gram rozijnen of krenten (deze kun je er ook uit laten)
• 75 gram kristalsuiker
• schil van 1 citroen, fijn geraspt
• theelepeltje koekkruiden
•  8 sneetjes witbrood, zonder korstjes
• 100 gram roomboter
• 2 eieren
• 450 ml slagroom
• 2 eetlepels rietsuiker

Ook nodig: ovenschaaltje van ongeveer 18x23 cm.

Bereidingswijze

Let op: lees dit recept eerst helemaal door!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter zachtjes.

Pak een kommetje en meng daarin de rozijnen en/of krenten, de kristalsuiker de geraspte citroenschil en de koekkruiden.

Snij elk sneetje brood in drie repen. Doop elke reep met één kant in de gesmolten boter, en leg de reepjes met de beboterde kant naar beneden op de bodem van de schaal. Bedek zo de bodem, in één enkele laag.

Strooi de helft van het rozijnenmengsel over het laagje brood. Doop dan weer reepjes brood in de boter, maar leg ze nu met de beboterde kant naar bóven. Maak zo weer een laagje brood, en strooi dan de rest van het rozijnenmengsel over die laag. Eindig met de derde en laatste laag brood, weer met de beboterde kant boven.

Klop de eieren en slagroom los en schenk dit over het brood in de schaal. Besprenkel met de rietsuiker. Als je er de tijd voor hebt, laat je de broodpudding minimaal een uurtje in de koelkast ‘trekken’. (Dan hoef je de oven dus ook niet voor te verwarmen!) Als je geen tijd hebt, sla je dat over, en zet je de pudding direct in de oven.

Bak ongeveer 35 minuten, totdat de bovenkant goudbruin en een beetje knapperig is.

Je kunt de pudding warm of koud eten.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.