tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
De Gamers

Gamers worden wild van The Legend of Zelda Breath of the wild

Door De Gamers op dinsdag 18 april 2017 16:34
 • ignore touch

  Legend of Zelda Breath of the wild © Nintendo

 • ignore touch

  Legend of Zelda Breath of the wild © Nintendo

 • ignore touch

  Legend of Zelda Breath of the wild © Nintendo

 • ignore touch

  Legend of Zelda Breath of the wild © Nintendo

 • ignore touch

  Legend of Zelda Breath of the wild © Nintendo

 • ignore touch

  Legend of Zelda Breath of the wild © Nintendo

 • ignore touch

  Legend of Zelda Breath of the wild © Nintendo

mail pinterest

The Legend of Zelda Breath of the Wild had al in 2015 moeten uitkomen, maar werd helaas uitgesteld naar 2016.

Dit was gelukkig niet zonder reden, want Nintendo legde ons uit dat dit een hele andere Zelda-ervaring ging worden dan we gewend zijn en dat het maken hiervan meer tijd innam dan verwacht.

Hoe jammer ik dit ook vond als groot Zelda-fan moest ik me hier wel bij neerleggen en wist ik diep van binnen ook wel dat het de game alleen maar goed kon doen. Een hele poos later, toen bekend was dat The Legend of Zelda Breath of the Wild op de Nintendo Switch (toen nog bekend als Nintendo NX) uit zou komen werd de game weer uitgesteld en dit keer naar 2017. De game is op 3 maart uitgekomen op WiiU en Nintendo Switch, maar helaas is de Switch versie op veel locaties nog steeds uitverkocht. Veel fans zonder WiiU zullen dus nog even moeten wachten tot ze aan de slag kunnen met de nieuwe Zelda game, maar ik heb ik er de afgelopen weken al flink wat uurtjes in kunnen steken op mijn nieuwe Switch. Was het lange wachten de moeite waard?

Het verhaal

Net als in elke Zelda game speel je als Link in het konkrijk Hyrule, maar toch is dat dit keer niet helemaal hetzelfde. Aan het begin van de game word je gewekt door een stem, maar niet uit een normale slaap. Je ligt in “de tempel der wederopstanding” en hebt ruim 100 jaar geslapen. Vlak voordat je die slaap in bent gegaan was je nog in strijd met “Calamity Ganon”, maar helaas heeft Ganon deze strijd gewonnen en Hyrule overgenomen. Helaas ben je na 100 jaar in een diepe slaap te hebben gelegen wel je geheugen kwijt. In de game ga je opzoek naar herinneringen en probeer langzaammaar zeker je geheugen weer terug te krijgen. Naarmate je meer herinneringen terug krijgt ga je steeds meer inzien dat Ganon verslagen moet worden en dat is jouw volgende doel! Om het spelen van de game ook voor jullie nog leuk te houden ga ik niet meer verklappen over het verhaal.

Gameplay

“Never change a winning team” met die gedachte in mijn achterhoofd vroeg ik me af waarom Nintendo op het gebiedvan gameplay zoveel veranderen aanbracht, maar na het gespeeld te hebben wil ik niet meer terug. In tegenstelling tot de Zelda games van de afgelopen 20 jaar waar je een linear verhaal volgde en het hele spel opgedeeld was in kleine gebieden die je een voor een kon bezoeken, kan je in Breath of the Wild alle kanten op. De wereld is nu een grote open wereld en doordat Link in dit deel nu ook kan springen en klimmen kan je letterlijk overal naartoe waarnaar je maar wilt. Toch zijn er wel dingen waar je op moet letten. In sommige gebieden is het erg koud en in andere juist weer erg heet. Alsje deze gebieden wilt bezoek zul je dus de juiste kleding moeten hebben of een speciaal drankje moeten brouwen die je bestendig maakt tegen extreme temperaturen. In zo’n grote wereld duurt het soms wel lang om te reizen, maar gelukkig is het mogelijk om een paard te vangen, temmen en vervolgens te registreren.

Doordat je overal en op elk moment naartoe kunt bepaal je zelf de volgorde, waarin je het verhaal volgt. Je zou in theorie gelijk naar Ganon kunnen om het aan te pakken, maar ik geef je weinig kans. Ik was bang dat deze vrijheid ervoor zou zorgen dat het verhaal aan zou voelen als een paar losse fragmenten in plaats van een goed lopend verhaal, maar dit was zeker niet het geval. Ik heb de game in een totaal andere volgorde gespeeld dan een vriend van mij, maar toch hebben we grotendeels dezelfde ervaring gehad.

Ook technolgie doet zijn intreden in Breath of the Wild. Met de Sheika slate, een tabletachtig aparaat, op zak verken je de wereld. Deze tablet helpt je bij veel. Er zit een kaart in, een sensor die dingen voor je zoekt en het zorgt ervoor dat je verschillende krachten tot je beschikking hebt die je kunt upgraden met behulp van onderdelen die je in de game vindt. De Sheika slate zorgt ervoor dat je altijd en overal bommen hebt, je met een magneet ijzeren voorwerpen kunt bewegen, je sommige voorwerpen stil kunt zetten in de tijd en je water kunt bevriezen. Als je deze krachten later in de game een upgrade geeft kan je hier nog meer mee. De Sheika slate is niet het enige staaltje techniek in Hyrule. Helaas zijn sommige vijanden van Link ook geavanceerde stukken techniek. Zo lopen er in Hyrule overal Guardians rond, robotachtige wezens die jou met hun laser binnen no time kunnen uitschakelen.

Dungeons en tempels

Waar je je in vorige delen enkel door de dungeons vocht is er nu meer te doen. Naast de dungeons zijn er nu ook tempels. Elke tempel bestaat uit puzzels en deze zijn aan jou om op te lossen. Als je zo’n tempel voltiood krijg je een heldenbol en iedere vier heldenbollen zijn om te ruilen voor een extra hartje of stamina. Ik ben al een heel eind, maar heb nog lang niet alle tempels voltooid. Naast de tempels en de dungeons zijn er ook extra missies. Door het hele gebied vind je mensen die je kunt helpen met hun dagelijkse problemen. Als beloning krijg je vaak voorwerpen, eten of rupees(geld).

Een ander groot onderdeel van de game is koken. In de vorige games vond je hartjes in het gras om weer beter te worden, maar dat is dit keer anders. In Hyrule vind je overal verschillende ingrediënten en met deze ingrediënten kun allerlei verschillende gerechten maken die je een x-aantal hartjes geven. Door kruiden te gebruiken bij het koken is het ook mogelijk om extra’s aan de maaltijd toe te voegen. Bij het gebruik van sommige kruiden word je na het eten een bepaalde tijd imuun voor bliksem en bij gebruik van een ander kruid kun je een x-aantal minuten sneller rennen. Dit zijn maar twee kruiden, maar er zijn er nog veel meer. Bij het verslaan van vijanden krijg je monster ingrediënten. Met die ingrediënten kun je drankjes maken. 

Wapenkeuze is verpletterend

Er zijn onwijs veel verschillende wapens. Van takken tot laserzwaarden, houten bogen tot gouden bogen en houten pijlen tot electro pijlen. Door de hele wereld heen vind je een enorme hoeveelheid wapens, maar helaas kun je ze niet allemaal dragen. Wapens liggen op de grond, maar je vindt ze ook door vijanden te verslaan. Als je echter denkt je wapen gevonden te hebben en je gaat er een tijdje vijanden mee te lijf merk je al snel dat het wapen slijt en zelfs kapot gaat. Je bent dus constant opzoek naar nieuwe wapens. Dit geldt exact hetzelfde voor bogen. Je zult continu opzoek zijn en alert moeten zijn op nieuwe wapen en bogen. Op het gebied van pijlen is er een heel breed scala. Er zijn normale pijlen, vuurpijlen, ijspijlen, electropijlen, bompijlen en Anciënt pijlen. Het leuke aan de pijlen is dat je veel van deze pijlen opnieuw kunt gebruiken door ze simpelweg weer op te rapen.

Al met al denk ik dat je gerust kunt zeggen dat The Legend of Zelda Breath of the Wild flink wat RPG-elementen heeft gebruikt die erg goed passen in de game.

Vormgeving, Graphics en Voice acting

Nintendo games staan niet bekend om hun goede textures en hoge resolutie, maar toch zien de games er vaak heel goed uit. Nintendo maakt de keuze om hun games in een vaak wat cartoonische stijl uit te brengen. Voor mij werkt dat heel goed, maar anderen vinden het wellicht te kinderlijk ogen. Met Breath of the Wild heeft Nintendo gekozen voor een bijna animeachtige stijl, maar door enorm mooi en veelzijdig kleurgebruik vind ik het er prachtig uitzien. Zeker niet realistisch, maar wel heel erg mooi. 

Wereld enorm levendig

Naast dat de wereld er mooi uitziet is ook de vormgeving van de wereld enorm divers. In mijn reis door Hyrule, die overigens nog niet afgerond is, kwam ik door een woestijn, langs een vulkaan, door een bos, langs de kust, over een berachtig gebied en door een ijskoud sneeuw landschap. Door die diversiteit blijft de wereld fris aanvoelen. Een ander punt wat ik heel erg knap gedaan vind is dat de wereld enorm levendig is. In zo’n grote wereld lijkt het mij lastig om het zo vorm te geven dat er altijd iets gebeurd. In Hyrule is dat wel gelukt. Het gras beweegt door de wind, het weer kan zo omslaan, de wereld zit boordevol dieren en mosters en er vliegen, springen en kruipen overal insecten.

Nog iets nieuws in de Zelda games en iets wat Nintendo eigenlijk zelden doet is voice acting. De voice acting in de game is goed gedaan, maar als je de japanse met de engelse vergelijkt zit er in de japanse stem veel meer emotie. Wat ik wel een vreemde keuze vond van Nintendo is om kleine stukjes in te spreken, maar het grootste gedeelte niet. Ik had graag gehad dat alles was ingesproken, maar andere geluiden op het internet willen eigelijk helemaal geen voice acting in Zelda. Nintendo zal bij de volgende game in de reeks goed moeten nadenken de kant die ze op willen met voice acting.

Conclusie

The Legend of Zelda Breath of the Wild is een geweldige game die iedere WiiU en Switch bezitter gespeeld moet hebben. Nintendo heeft met Breath of the Wild de Zelda serie een totaal andere kant opgeduwd, maar doet eigenlijk alles goed. Met een enorm diverse en open wereld en een toevoeging van veel RPG elementen is dit voor mij de beste Zelda game tot nu toe!

+ Grote open wereld

+ Divers landschap

+ Levendige wereld, waardoor het niet gaat vervelen

+ veel te doen (dungeons, tempels en extra’s)

+ Goede toevoeging van RPG elementen

+ Grafisch prachtige stijl door goed kleurgebruik

+ Knap hoe het verhaal in elkaar zit, zonder dat Nintendo weet in welke volgorde je het gaat spelen

-Nintendo moet goed kijken welke kant ze op willen met voice acting.

Cijfer: 9.5

 

Bart van Paassen (1996) op Nintendo Switch

Klik hier voor meer gamereviews

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.