tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
Vraag de psycholoog

Omgaan met dominante mensen is te leren

Door JOke Land op vrijdag 5 oktober 2018 09:00
  • ignore touch

    Problemen, torenhoge problemen op zijn werk. © NDC / Stefan Klomp

mail pinterest

Een man komt bij mij. Problemen, torenhoge problemen op zijn werk, hij ziet er asgrauw uit. Sinds zijn oude manager weg is en er een nieuwe is gekomen, een dominante man zegt hij, is zijn levensplezier geweken. Hij voelt zich als een lulletje rozenwater als hij uit zijn werk komt.

Het lijkt alsof ik niets kan, niets doe en niets meer ben, zegt hij. Altijd is er commentaar van de nieuwe manager, altijd is het niet goed.

Hoe reageer jij op deze manier van werken? vraag ik. Hij haalt zijn schouders op. Wat kan ik doen? zegt hij. Tegen deze man is niemand opgewassen, iedereen is bang op kantoor. Hoe kijk jij hem aan? vraag ik hem. Zo weinig mogelijk, zegt hij, want als je hem aankijkt dan krijg je al iets om je oren.

We oefenen hoe hij deze man aan kan kijken en zijn gevoel op orde kan houden. Ik kijk hem zo dominant mogelijk aan, hij wijkt meteen met zijn ogen. We praten over wat er in hem gebeurt. We oefenen net zo lang tot hij mij aan blijft kijken en ik het gevoel heb dat ik een gelijke ontmoet en niet een onderdanige.

Hij wordt blijer en sterker, terwijl we echt werken aan zijn houding en gevoel. Hij ontdekt dat hij dit kan en ontdekt ook dat dit ook iets is uit het verleden. Zijn meester van de achtste groep die hem kleineerde.

Hij loopt rechtop de kamer uit.

Volgende keer verder.

REACTIES (2) Plaats een reactiereacties
profielfoto
6 Okt 2018 23:32
Durk Waringa
Hij loopt rechtop de kamer uit...om later op kantoor compleet in elkaar te klappen.
profielfoto
7 Okt 2018 08:03
Bert van Vlaanderen
Goed bezig!
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.