dossiers
In dit dossier staan de artikelen uit de Sportkrant van Coevorden huis a...
Bekijk afleveringen van het tv-programma over ondernemen en voor onderne...
Publicaties van de jaarlijkse Zuidenveldtentoonstelling in Zuidoost-Dren...
De verdubbeling van de N34 tussen Emmen en Coevorden is al jarenlang een...
Coevorden

Ingezonden brief: Holwert-Zuid

Geplaatst op donderdag 13 februari 2014 13:02
  • Start sanering Holwert © Esselien de Groot Taaltotaal

pinterestmail

B en w hebben zich uitgesproken voor een grootschalig winkelcentrum op industrieterrein Holwert-Zuid. Zo krijgt Coevorden er een winkelgebied van 7000 m2 bij in een tijd van KRIMP, RECESSIE EN LEEGSTAND in de binnenstad van zeker 3500 m2.

De politiek dekt zich in door MKB-Reva een opdracht te geven en te betalen, waarin ze zegt dat juist de grootwinkelbedrijven op Holwert-Zuid de detailhandel in de binnenstad versterken. Een ramp voor het centrum dient zich aan als deze plannen gerealiseerd worden. Voor de detailhandel is sprake van een ‘nieuwe economie’. Consumenten hebben hun aankoopgedrag drastisch gewijzigd en die wijziging is een direct gevolg van de popularisering van het internet. Van de gewone boodschappen tot en met de exclusieve artikelen, van tandenstokers tot bankstellen: steeds meer wordt via internet gekocht.

Grootschalige detailhandel in de periferie en eventueel straks op Holwert-Zuid in de vorm van Aldi, Jumbo en Lidl zorgen ervoor dat de consument daar de auto parkeert, de inkopen gaat doen en vervolgens rechtsomkeer huiswaarts gaat. Juist een centrum met een stadshart als Coevorden verdient het om beter ingevuld te worden. In een florissant centrum is het een must om er enkele magneten in de foodsector te hebben als supermarkten, de Hema en de landelijke franchisers als Trekpleister, Kruidvat, Wibra, Zeeman en Blokker, aangevuld met lokale favoriete klantenbinders en gezellige horecagelegenheden.

Bereikbaarheid per auto en voldoende parkeerplaatsen zijn noodzakelijk. De burger mag van zijn/haar gemeente verwachten, dat ze voorwaardenscheppend bezig is en het geheel in goede banen leidt. De gemeente moet stringente regels naleven om te voorkomen dat kleinschalige winkelketens als elektro- en computerzaken zich vestigen in de periferie. In Hardenberg zitten die zaken keurig in het centrum.

Door het geklungel met een eventuele parkeergarage onder de Markt, op het laatste moment gecanceld, en de komst van het nieuwe gemeentehuis is ongekende parkeerdruk ontstaan.

De gemeente zegt dat ze leegstand en bestrijding daarvan in het centrum een belangrijk thema vindt, maar de Sallandpassage en het laatste deel van de Bentheimerstraat schreeuwen om nieuwe plannen. In plaats dat we vanuit het hart van de stad beginnen te bouwen met een duidelijke visie en beleid voegt de gemeente 7.000 m2 buiten het centrum toe.

De rekenkamercommissie en het PAC spreken zich ronduit negatief uit over deze extreme uitbreiding, terwijl het college voorin de trein zit, vol gas geeft en zich van niets en niemand wat aantrekt. Je kunt nog zo liberaal zijn, maar deze ontwikkeling is niet in het belang van het centrum. Ik maak me dan ook grote zorgen. Ook een bekend geluid van b & w is dat ze financieel niet meer terugkunnen, maar ze vergeten dat het verknallen van een binnenstad iets is waar je decennia lang last en ergernis van kan hebben.

Er zijn tal van voorbeelden in Nederland en Europa. Het gevolg: eens bruisende binnensteden veranderen in getto’s met niet zelden een leegstand van ruim 50%. Ik heb mijn hoop gevestigd op de gemeenteraad die het gezonde verstand gebruikt en weet dat de gemeente de komende jaren financieel moeilijke jaren tegemoet gaat. Stop met het uitgeven van veel gemeenschapsgeld aan omstreden doeleinden. WEES ZUINIG OP UW ONDERNEMERS EN UW HISTORISCHE BINNENSTAD!

W.J.A. (Wim) van der Veen, Coevorden

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (7) Plaats een reactiereacties
profielfoto
13 Feb 2014 13:56
S.K de Lum
Goede brief Wim! Ben bang dat je een roepende in de woestijn bent. Wie luistert er nou naar zijn burgers? Het is net landelijke politiek, los van de realiteit.
profielfoto
13 Feb 2014 14:28
oostwest
Zeer goed geschreven en zo waar maar................. de gemeente met zijn wethouders hebben grootheidswaanzin voor "dit grote dorp" . Allemaal bord voor hun kop en zakken vullen met speculanten en vastgoedmakelaars.
profielfoto
13 Feb 2014 16:35
Henk Jansen
Geeft mooi aan dat er ondanks economische recessie en krimp, er nog steeds bestuurders rondlopen met een grote roze bril.
De glazen wel zwart gemaakt want ver vooruit kijken kan zo niet.
profielfoto
13 Feb 2014 19:34
Hans Kardol
Dat is politiek: Meer dan 10 jaar geleden een besluit nemen, jaren leuren en zeuren met projectontwikkelaars, bezwaar makers en lokale ondernemers en ondertussen denken dat de wereld niet verandert, dom en jammer.
profielfoto
13 Feb 2014 22:06
Coe Vorden
PAC stemmen
profielfoto
14 Feb 2014 10:17
Henk Jansen
Dag gaat ook weer te ver Coe Vorden. Wil je de ontwikkelingen stilzetten dan is dat wel een goede keuze, maar stilzetten is slecht voor Coevorden.
Je kunt plannen wel aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden.
profielfoto
15 Feb 2014 14:25
Frans Litmaath
Het hele idee is al in begin 90-er jaren bedacht, toen wij ons tankstation moesten aanpassen aan de toen "nieuwe" milieu-normen en Plaggenmarsch een nieuw Tuinmeubelcentrum aan de Krimweg wilde bouwen (zoiets als nu in Hardenberg staat).
Beide plannen werden door de Gemeente Coevorden, door toenmalig wethouder Freek Schutten, jarenlang tegengewerkt, waarna Plaggenmarsch naar Hardenberg vertrok en wij na aankondiging van een kortgeding, met heel veel moeite en belachelijke voorwaarden, toch een vergunning kregen om het tankstation aan te passen.
Één jaar later moesten wij op het Gemeentehuis komen om te horen dat wij in een nieuw plan zaten en dat wij moesten verdwijnen van de Krimweg: "om de entree van Coevorden te verfraaien", een ambtenaar vertelde dat we nergens meer voor, zelfs niet om een spijker in de muur te slaan, een vergunning zouden krijgen.
Vervolgens heeft men ons met allerlei toezeggingen en beloften , tot januari 2013,
aan het lijntje gehouden en toen samen met het pand Plaggenmarsch, uit het projekt geschrapt.
De aanleiding tot de zg. "verfraaing", blijft dus in volle glorie staan!!
En wat schetst nu onze verbazing ...................
ONS PAND : KRIMWEG 22 wordt door de Gemeente Coevorden aangemerkt als
"KARAKTERISTIEK PAND"
Met de woorden van Huib Minderhoud: "Een mo(nu)mentje om bij stil te staan"

Ik denk overigens , dat het zeker wel verstandig is om eens een commissie of organisatie eens STIL TE LATEN STAAN en te laten onderzoeken wat zich allemaal heeft afgespeeld m.b.t. de plannen met Holwert-Zuid , vanaf ca. 1992 tot heden.

De Rekenkamercommissie heeft, zoals Wim van der Veen ook vermeld in zijn brief, onderzoek gedaan en een rapport uitgebracht met de sprekende titel "MIKKEND OP EEN BEWEGEND DOEL" ; het College van B & W schudt dit rapport van zich af en de Gemeenteraad doet er ook niets mee, bang om z'n vingers te branden?
Kennelijk wordt deze commissie niet voor vol aangezien .......................
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.