dossiers
Sportcomplex De Swaneburg sloot 18 december 2012 de deuren tijdelijk weg...
De muziek- en theaterproductie Toorn van Thunaer wordt in september 2019...
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Alle initiatieven op het gebied van glasvezel in de dorpen hebben zich v...
Coevorden

'Museum is aanwinst voor stad'

Geplaatst op zondag 28 juni 2015 19:02
 • Onthulling schilderij door Kees Thijn en Jeroen Huizing © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Opening Museum Thijnhof © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Opening Museum Thijnhof © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Gert Klooster © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Kees Thijn en Jeroen Huizing © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Monique van Roosmalen © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Wethouder Jeroen Huizing © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Kees Thijn © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Henk Bloemhof vertelt over het schilderij, dat hij aan Kees Thijn overhandigde © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Jan van den Brink © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Opening Museum Thijnhof © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Opening Museum Thijnhof © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Opening Museum Thijnhof © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Opening Museum Thijnhof © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Opening Museum Thijnhof © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Opening Museum Thijnhof © Esselien de Groot Taaltotaal

 • Opening Museum Thijnhof © Esselien de Groot Taaltotaal

pinterestmail

Coevorden - Museum Thijnhof is vanmiddag officieel geopend. Dit museum in de voormalige muziekschool is een aanwinst voor de stad. 'Er kan veel tot stand komen als je trots op je stad durft te zijn', aldus wethouder Jeroen Huizing.

De 82-jarige Kees Thijn uit Groningen, geboren in Emmen, is de initiatiefnemer van het museum aan de Gasthuisstraat 2. 'Ik heb een paar honderd schilderijen en ik zat met de vraag wat ermee zou gebeuren als ik er niet meer ben. Ik kwam in contact met de gemeente Coevorden. Ik heb eerst de Parkschool bekeken, maar die is te groot. Toen werd ik op het spoor gezet van de oude muziekschool. Dit gebouw is er geknipt voor!', zo vertelde Thijn onlangs.

Kunstenaars

Naast schilderijen van Kees Thijn is werk te zien van de surrealisten Jan van den Brink en Henk Bloemhof, evenals van een aantal andere kunstenaars uit het noorden en drie kunstenaars van de Pulchri Studio uit Den Haag. De werken worden regelmatig gewisseld, zodat steeds ander werk is te zien. Kunstenaars kunnen een ruimte huren tegen betaling van een bijdrage in de exploitatiekosten.

Bestuurslid Gert Klooster van Stichting Thijnhof was de 'ceremoniemeester' van vanmiddag. Na zijn welkomstwoord sprak voorzitter Monique van Roosmalen over de eigenwijsheid, het doorzettingsvermogen en de energie van Thijn.

Levensloop

De kunstenaar zelf schetste daarop zijn levensloop. Thijn was na zijn medische studie de eerste radioloog in het ziekenhuis van Emmen en zette daarna zijn carrière voort in Groningen waar hij ook hoogleraar aan de universiteit was. Sinds 1966 is hij kunstschilder.

Mooie plek

'In dit gebouw heb ik een mooie plek gevonden in de oudste stad van Drenthe. Sinds ik hier rondloop ben ik onder de indruk geraakt van de gezellige straten en de mooie gebouwen in Coevorden.'

Thijn benadrukte, dat de Thijnhof een museum is en geen galerie. 'Er is geen winstoogmerk en wij verkopen geen schilderijen. Wie toch belangstelling heeft, kan rechtstreeks contact met de kunstenaar zoeken.'

Vrijwilligers

Het museum is voorlopig geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Als er meer vrijwilligers komen, kan het museum meer dagen open. Thijn deed dan ook een dringende oproep aan de aanwezigen. Er zijn reeds vrijwilligers en vanmiddag meldden zich er nog twee aan. Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden via vrijwilliger@thijnhof.nl. Ook deed hij een oproep om vooral sponsor of vriend van het museum te worden. Het museum heeft een ANBI-status. De entreekosten zijn 3 euro p.p.

Fraai werk

De negen expositieruimten, onderling verbonden, laten een fraaie collectie schilderijen zien binnen de stromingen realisme tot surrealisme. In een groot aantal werken is sprake van symboliek en er is dan ook veel te zien op de werken. Thijn geeft bijvoorbeeld allerlei doorkijkjes in zijn werken.

De collectie werd nog uitgebreid door schenkingen van de vaste exposanten Jan van den Brink en Henk Bloemhof. Bloemhof bood Kees Thijn zijn werk 'Medusa' aan voor het museum, terwijl Van den Brink een werk maakte waarin fragmenten van het werk van Thijn zijn opgenomen. Daarnaast onthulden Thijn en Huizing een werk van Thijn, waarin elementen van Coevorden naar voren komen, zoals het kasteel, de gans, het wapen van de gemeente Coevorden en het gebouw waarin nu Museum Thijnhof en de synagoge zijn gehuisvest.

Aandacht

Jeroen Huizing vertelde in zijn toespraak nog, dat de route van 'Stad als museum' langs museum Thijnhof voert en dat hieraan aandacht wordt besteed tijdens de stadswandelingen. 'Het is verder mooi dat de lokale ondernemer Oude Lenferink het pand heeft opgeknapt.'

Daarnaast is de binnentuin onder handen genomen en die doet dienst als buitenterras voor de bezoekers. Museum Thijnhof is ook geschikt als trouw-en vergaderlocatie. Naast de receptie annex kleine kunstwinkel is er een videokamer met een film over Thijn en beelden van Henk van Ulsen en Henk van Os. Tot slot zijn er beperkte horecavoorzieningen.

Meer informatie staat op www.thijnhof.nl

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.