dossiers
De herinrichtingsplannen van het stationsgebied en de singels. De planne...
In Coevorden is de SamenLoop voor Hoop gehouden op 29 en 30 september 20...
Nieuws en achtergronden over de ontwikkelingen in het centrum van Coevor...
Alle initiatieven op het gebied van glasvezel in de dorpen hebben zich v...
Coevorden

Shuttle Avebe en Graaco draagt bij aan milieu

Geplaatst op Tuesday 24 November 2015 12:28
Laatste wijziging: 24 November 2015 13:14
  • Startsein shuttle © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Startsein shuttle © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Startsein shuttle © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Startsein shuttle © Esselien de Groot Taaltotaal

pinterestmail

Coevorden - Bij de Euroterminal Coevorden is dinsdagochtend het startsein gegeven voor de nieuwe railshuttle van Avebe en Graaco. De shuttle tussen de fabriek van Avebe in Duitsland en Coevorden vervangt maar liefst 1.000 vrachtwagenritten.

Daardoor wordt bijgedragen aan een schoner milieu. Met de shuttle wordt per jaar 320 ton CO2 bespaard, gelijk aan 10.000 bomen per jaar. Avebe is een coöperatie van 2.500 akkerbouwers uit Nederland en Duitsland. De zetmeelaardappelen van deze leden worden jaarlijks verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel- en eiwit. Het hoofdkantoor is gevestigd in Veendam. Avebe hield zich van oorsprong alleen bezig met het winnen van het zetmeel uit de aardappel. Tegenwoordig worden ook eiwitten voor voedingsmiddelen gewonnen.

De officiële handeling werd verricht door de heren Edwin de Jonge (Director Supply Chain Management Avebe) en Ben Blog (algemeen directeur Graaco). Daarna werd het product van Avebe in de opslag geplaatst in het compleet nieuwe foodgrade warehouse met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter van Graaco. Dit warehouse werd in september in gebruik genomen.

De exploitatie van de spoorverbinding is in handen van Eisenbahngesellschaft Potsdam mbH (EGP) en de Bentheimer Eisenbahn AG (BE). EGP verzorgt het traject tussen Karstädt en Bentheim en de BE verzorgt het traject tussen Bentheim en Coevorden. De BE is de enige buitenlandse spoorwegmaatschappij die op Nederlands grondgebied een eigen spoorlijn exploiteert.

Edwin de Jonge, Director Supply Chain Management van Avebe, is enthousiast: 'Avebe heeft in haar duurzaamheidsdoelstellingen opgenomen dat de CO2 uitstoot met 25% moet zijn afgenomen in 2018. Om dit doel te bereiken worden maatregelen genomen in zowel het productieproces als in logistiek Vervoeren doet Avebe dus zo duurzaam mogelijk. Bij grote afstanden worden treinen en schepen in plaats van vrachtwagens ingezet. De afgelopen jaren heeft Avebe op deze manier structureel al ruim een miljoen kilometer bespaard.'

Ben Blog, algemeen directeur van Graaco, zegt zeer verheugd te zijn met dit nieuwe concept dat de samenwerking tussen Avebe en Graaco nog verder versterkt. 'Met de lancering van deze shuttle wordt wederom aangetoond, dat railverbindingen van en naar Coevorden uiterst kostenefficiënt en duurzaam zijn. De shuttle vervangt 1.000 vrachtwagenritten tussen (Oost) Duitsland en Nederland en draagt daarmee bij aan een schoner milieu.'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.