dossiers
Publicaties van de jaarlijkse Zuidenveldtentoonstelling in Zuidoost-Dren...
De verdubbeling van de N34 tussen Emmen en Coevorden is al jarenlang een...
Sinds 2009 wordt in Coevorden jaarlijks de Coevorder HandelsMISSie gehou...
In de vroege ochtend van donderdag 30 juni wordt de woning van Koert Eld...
Coevorden

'Veteranen' is subliem toneelstuk

Geplaatst op zaterdag 18 maart 2017 15:23
  • Veteranen © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Veteranen © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Veteranen © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Veteranen © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Veteranen © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Veteranen © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Veteranen © Esselien de Groot Taaltotaal

pinterestmail

Coevorden - Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten van Toneelgroep Het Volk zorgden gisteravond in Theater Hofpoort voor een indrukwekkend toneelstuk met als naam 'Veteranen'. Humor, emotie en worstelingen wisselden elkaar af.

De veteranen Krijn Versluis (Bert Bunschoten) en Nico Kranenburg (Wigbolt Kruijver) hebben elkaar tijdens de oorlogsjaren en de periode in Nederlands-Indië nooit ontmoet. Zij treffen elkaar voor het eerst als erewachten bij het plaatselijke oorlogsmonument. De gereformeerde Versluis, die leraar is, deed dat al vele jaren en na de dood van zijn kompaan kwam hij in 1984 bij de katholieke Kranenburg, bakker van beroep, terecht. De mannen zijn totaal verschillend en hebben heel andere herinneringen aan hun periode als militair. Versluis is de ogenschijnlijk harde militair terwijl Kranenburg het wat luchtiger lijkt op te vatten. Gaandeweg het stuk kwam duidelijk naar voren, dat de mannen hun emoties en herinneringen diep hebben weggestopt zoals zoveel veteranen. Toch kwamen die langzamerhand aan de oppervlakte.

Door de jaren heen groeien de mannen naar elkaar toe, maar ook is er onenigheid. Wat de een heeft meegemaakt, is veel erger dan de ervaringen van de ander. Soms is er onbegrip, dan weer vinden zij elkaar. Tijdens een meningsverschil van de mannen -die elkaar inmiddels bij de voornaam noemen- na de herdenking in 1996 krijgt Nico een herseninfarct. Daardoor wordt hij steeds emotioneler. Het spel van Kruijver als Kranenborg is subliem. De eerste jaren lijkt Versluis nog steeds de sterke man, maar hij worstelt steeds meer met schuld en vergeving. De toeschouwer zag ook Bunschoten ouder worden en zag hem in het verleden leven.

Veteranen is een speciaal voor Het Volk geschreven versie van het door Bouke Oldenhof geschreven toneelgroep Friestalige Feteranen. Dat stuk is gebaseerd op het boek 'Op klompen door de dessa' van Hylke Speerstra.

De acteurs hadden meer publiek verdiend. Toch kregen zij alle waardering van de toeschouwers, die zeer begaan waren met het lot van de twee veteranen. Onder de aanwezigen waren ook mensen van het Veteranencafé in Coevorden. Het verleden van Nederlands-Indië roept ogenblikkelijk de herinnering op aan Dametin, die jarenlang in Dalen grootscheepse reünies hield bij het monument in het hart van het dorp.

Toneelgroep Het Volk trad al eerder met succes op in Theater Hofpoort met het stuk 'Herfst in Schoorl'.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.