dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Alle initiatieven op het gebied van glasvezel in de dorpen hebben zich v...
Sportcomplex De Swaneburg sloot 18 december 2012 de deuren tijdelijk weg...
De muziek- en theaterproductie Toorn van Thunaer wordt in september 2019...
Coevorden

'Achter 42 lege voordeuren': lezing in synagoge

Geplaatst op maandag 12 februari 2018 21:02
  • Synagoge Coevorden © eigen foto Synagoge Coevorden

pinterestmail

Coevorden - Ysbrand van der Weide verzorgt donderdag 22 februari de lezing 'Achter 42 lege voordeuren'. De lezing vindt plaats in de voormalige synagoge aan de Kerkstraat en begint om 19.30 uur.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 zijn bijna alle Joodse Coevordenaren uit hun huis gehaald en naar het doorgangskamp te Westerbork gebracht. Vandaar moesten velen al snel op transport naar een van de vernietigingskampen te Auschwitz en Sobibor waar ze bij aankomst werden vergast. Hierdoor werden in één nacht 42 voordeuren gesloten en bleven de woningen leeg achter. Van der Weide gaat in op de geschiedenis van de Joodse bevolking in Coevorden, hun leven en hun huizen. Hij zal ook enkele bijzonderheden vertellen over de Joodse woningen. De lezing sluit aan bij de tijdelijke tentoonstelling met dezelfde naam die tot eind mei in de synagoge is te zien.

Voor de vrienden en degenen die op deze avond vriend worden van Stichting Synagoge Coevorden is de toegang tot de lezing gratis. Voor andere belangstellenden geldt een bescheiden entreeprijs.

Nadat Duitsland Nederland was binnengevallen op 10 mei 1940 kregen de Joodse inwoners snel met allerlei beperkende maatregelen te maken. Zij moesten bijvoorbeeld hun bezittingen verkopen en hun banktegoeden overmaken aan de Lippmann-Rosenthal Bank, een voormalige Joodse bank die door de Duitsers in beslag was genomen. Al snel mochten Joodse mensen geen overheidsfuncties meer vervullen waardoor Hartog Zilverberg de raadsvergaderingen van Coevorden niet meer kon bijwonen, onderwijzeres Rebecka Kramer-Kropveld kreeg ontslag en Marianna Sanders-Frank werd ontslagen als gemeentelijk vroedvrouw.

Weggevoerd

De Joden mochten niet meer in bussen, trams en openbare parken komen en nog maar één uur per dag inkopen doen bij niet-Joodse winkels. De mannen tussen 18 en 55 jaar waren in de maanden augustus en september 1942 naar werkkampen in Drenthe getransporteerd waardoor alleen de vrouwen, ouderen en kinderen in Coevorden waren achtergebleven. Op 2 oktober 1942 kreeg de politie in Coevorden om 15.30 uur het bevel van de Sicherheidsdienst (SD) om alle achtergebleven Joden, die nacht aan te houden en op transport te zetten. Vanaf 00 uur ’s nachts, op 3 oktober 1942, werden er 91 Joodse Coevordenaren door circa 16 Nederlandse politiemannen uit hun huis gehaald en naar het station gebracht waar drie bussen en een aanhangwagen klaar stonden om hen naar Westerbork te brengen. Hiervandaan ging het naar de vernietigingskampen te Auschwitz en Sobibor waar de mensen bij aankomst werden vergast. Van de circa 140 Joodse Coevordenaren hebben maar veertien de oorlog overleefd.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.