dossiers
In Coevorden is de SamenLoop voor Hoop gehouden op 29 en 30 september 20...
Nieuws en achtergronden over de ontwikkelingen in het centrum van Coevor...
Alle initiatieven op het gebied van glasvezel in de dorpen hebben zich v...
Het jaar 2018 in de gemeente Coevorden.
Coevorden

Elisabeth Oets brengt haar grootvader een hommage in Synagoge Coevorden

Geplaatst op zaterdag 12 mei 2018 12:09
  • Synagoge Coevorden © eigen foto Synagoge Coevorden

pinterestmail

Coevorden - In de voormalige synagoge van Coevorden brengt de kleindochter van Philip Mechanicus (1889-1944), Elisabeth Oets, op zondag 13 mei om 15.00 uur een hommage aan haar opa, die in Auschwitz werd vermoord.

Zij vertelt zijn levensverhaal, met fragmenten uit zijn beroemde oorlogsdagboek 'In Depot' uit Kamp Westerbork. Zij zingt daarbij, op piano begeleid door Mi Ying Chen, liederen van Ilse Weber. Deze liederen zijn gecomponeerd in Theresienstadt en vormen een hoopvol tegenwicht vormen bij dit aangrijpende verhaal.

Philip Mechanicus was een man, die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Als Jood die geen ster wilde dragen kwam hij in de oorlog terecht in kamp Westerbork, waar hij een dagboek bijhield dat nog altijd als een van de belangrijkste oorlogsdocumenten wordt beschouwd. Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek vertelt Elisabeth Oets het boeiende en aangrijpende levensverhaal van Mechanicus. Ze kijkt terug op haar eigen familiegeschiedenis met veel warmte en respect. Elisabeth heeft haar opa nooit gekend, maar Philip Mechanicus leeft voort door zijn indrukwekkende en beroemde oorlogsdagboek en door deze ontroerende voorstelling van zijn kleindochter.

Elisabeth Oets (verhaal en zang) en Mi Ying Chen (piano) werkten lange tijd bij de Nederlandse Reisopera en vormen al een aantal jaren een veelgevraagd duo. De voorstelling 'Philip Mechanicus, wachten op transport' was te zien in onder andere Kamp Amersfoort, Sjoel Brielle, Synagoge Delft, Synagoge Groningen, Etty Hillesum Centrum, Theater Concordia te Enschede en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Tijdens de herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork traden zij live voor tv op.

De entreekosten zijn 10 euro, vrienden betalen 7.50 uur.

 

Meer informatie over de synagoge staat op www.synagoge-coevorden.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.