dossiers
In Coevorden is de SamenLoop voor Hoop gehouden op 29 en 30 september 20...
Nieuws en achtergronden over de ontwikkelingen in het centrum van Coevor...
Alle initiatieven op het gebied van glasvezel in de dorpen hebben zich v...
Het jaar 2018 in de gemeente Coevorden.
Regio

Vliegtuigen met slachtoffers geland

Geplaatst op woensdag 23 juli 2014 09:30
Laatste wijziging: 23 juli 2014 16:39
 • © Henk Diever

 • © Henk Diever

 • © Henk Diever

 • © Henk Diever

 • Vlag halfstok in Assen © René Legerstee

 • Vlag halfstok op provinciehuis Assen © René Legerstee

 • Vlag halfstok in Emmen © Martin Zaagman

 • Vlag halfstok in Assen © René Legerstee

 • Vlag halfstok in Emmen © Martin Zaagman

 • Vlag halfstok op Meppeler toren ivm nationale rouwdag © Wilbert Bijzitter

 • Vlag halfstok Meppel ivm nationale rouwdag © Wilbert Bijzitter

 • Vlag halfstok bij Rams Woerthe ivm nationale rouwdag © Wilbert Bijzitter

 • De vlag hangt halfstok op het Stadhuisplein in Lelystad. © Twitter / Bobby Spraakman

 • © Gemeente Ooststellingwerf

 • Stellingwerfse vlag halfstok op gemeentehuis Wolvega. © Gemeente Weststellingwerf

 • Vlag halfstok aan de Sickengastraat in Wolvega © Anne Dullemond

 • Meppel rouwt © BRU/ Wouter Bessels

 • Meppel rouwt © BRU/ Wouter Bessels

 • Meppel rouwt © BRU/ Wouter Bessels

 • Meppel rouwt © BRU/ Wouter Bessels

 • Meppel rouwt © BRU/ Wouter Bessels

 • Meppel rouwt © BRU/ Wouter Bessels

 • Meppel rouwt © BRU/ Wouter Bessels

 • Vlag halfstok op het Baanplein in Ens. © BRU/ Egbert Voerman

pinterestmail

Premier Mark Rutte heeft vandaag uitgeroepen tot Dag van Nationale Rouw. De eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne van vlucht MH17 zijn vanmiddag op Vliegbasis Eindhoven aangekomen.

Daar waren nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher bij aanwezig. Ook waren vertegenwoordigers van andere landen waar slachtoffers gevallen zijn en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig.

De vliegtuigen met lichamen van slachtoffers van vlucht MH17 landden rond vier uur op vliegbasis Eindhoven. De eerste kisten worden in de rouwauto's gelegd. Als alle kisten zijn ingeladen rijden de auto's in colonne richting de kazerne in Hilversum.

Minuut stilte

In heel Nederland werd een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de ramp met de MH17 te herdenken. Treinen, trams en bussen stonden stil, in enkele amusementsparken zijn attracties stilgezet en in veel winkels werd de muziek gedempt.

Voor vertrek van het eerste vliegtuig met lichamen van slachtoffers van de vliegramp met de MH17 is vanochtend  op het internationale vliegveld van Charkov een ceremonie gehouden. Later vanochtend vertrekt ook een Australisch vrachtvliegtuig uit Charkov. De twee vliegtuigen samen nemen veertig kisten mee.

Het Nederlandse C130 Hercules transportvliegtuig is vlak voor 11.00 uur (Nederlandse tijd) vertrokken en heeft zestien kisten aan boord. De Australische C-17 Globemaster steeg rond 12.30 uur met 24 kisten op.

Na de ceremonie, waarbij een minuut stilte werd gehouden, zijn de kisten in het Hercules-vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht geladen. Er werden toespraken gehouden door vertegenwoordigers van de Oekraïense, Nederlandse en Australische regering. Forensisch experts, Oekraïense militairen, vertegenwoordigers uit onder meer Maleisië en Australië vormden samen een soort erehaag aan weerskanten van het vliegtuig.

De Nederlandse ambassadeur was ook aanwezig. Oekraïense vlaggen hangen halfstok. Er stonden ook Nederlandse militairen en een aantal hoogwaardigheidsbekleders opgesteld op het platform.

Een eerste vrachtwagen met lichamen werd vanochtend onder politiebegeleiding overgebracht naar de luchthaven van Charkov. Voor vertrek waren de lichamen al klaargemaakt voor transport in een grote hal, waar ze lagen sinds de treinen met koelwagons dinsdag aankwamen.

De slachtoffers worden naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht in een colonne onder politiebegeleiding. Daarvoor worden snelwegen afgezet.

Vlaggen halfstok

Op alle overheidsgebouwen hangt de vlag halfstok. Ook bedrijven hebben zich hierbij aangesloten. Op verschillende momenten van de dag worden klokken geluid. Dat gebeurt in ieder geval vijf minuten voordat de vliegtuigen aankomen op Eindhoven Airport.

De laatste keer dat er in Nederland een dag van nationale rouw was afgekondigd was bij de dood van koningin Wilhelmina in 1962. Op de dag dat zij werd bijgezet in Delft waren er geen toneelvoorstellingen en sportwedstrijden en mocht muziek alleen zacht worden gespeeld. Evenementen en winkels mogen zelf bepalen hoe ze met de nationale rouw omgaan.

Inmiddels is Interpol begonnen met het identificatieproces. Het vooronderzoek vindt plaats in de Oost-Oekraïense stad Chakrov. De trein met koelwagons met daarin de lichamen van 282 mensen en lichaamsdelen van zestien anderen waren daar dinsdagochtend vanuit Donetsk aangekomen. Het definitieve identificatieproces vindt plaats in Hilversum. Volgens premier Rutte kan dat dagen tot maanden duren.

Nederlandse specialisten van het Landelijke Team Forensische Opsporing hebben in Charkov een hal ingericht, van waaruit de repatriëring van slachtoffers van de vliegtuigramp plaatsvindt.

Nederland krijgt de leiding in het onderzoek naar de toedracht van de ramp, zo heeft de regering van Oekraïne na overleg met onder andere Maleisië besloten.

De zwarte dozen van MH17 zijn inmiddels door de separatisten overgedragen aan een Maleisische delegatie.

President Obama tekende dinsdag op de Nederlandse ambassade in Washington het condoleánceregister.

Uitzendingen

Op Nederland 1 begint om 14.30 uur het programma Dag van Nationale Rouw te zien. De uitzending is ook te zien op de website NOS.nl. Radiozender Radio 1 start om 14.00 uur met een extra uitzending.

De christelijke omroepen besteden vanavond aandacht aan de speciale gebedsdienst die voor de slachtoffers in de Sint Joriskerk in Amersfoort plaatsvindt. Deze dienst begint om 19.00 uur.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.