dossiers
De verdubbeling van de N34 tussen Emmen en Coevorden is al jarenlang een...
Publicaties van de jaarlijkse Zuidenveldtentoonstelling in Zuidoost-Dren...
Bekijk afleveringen van het tv-programma over ondernemen en voor onderne...
De herinrichtingsplannen van het stationsgebied en de singels. De planne...
Regio

'Vertrouwen in gemeentebestuur geschonden in proces azc'

Geplaatst op zaterdag 21 februari 2015 12:40
  • Tijdens de Tour Coevorden Verbindt bezocht een delegatie van het college en Plaatselijk Belang ook De Klencke © Esselien de Groot Taaltotaal

pinterestmail

Oosterhesselen - Plaatselijk Belang Oosterhesselen concludeert in een brief aan het college dat niet alleen zij, maar ook de dorpsgenoten argwanend zijn wat betreft het proces rond een azc in Oosterhesselen.

'Dit gevoel heeft impact op het dorp. De tweespalt waarvoor wij bang waren is helaas al zichtbaar in het dorp', zo staat in een brief aan het college.

Overigens rept de COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers, op haar site over de opvang van vluchtelingen. Dezelfde term wordt gebruikt voor het azc in Aalden.

Gefaald

'Tijdens de informatiebijeenkomst zijn opmerkingen gemaakt over redelijkheid en argumentatie. In dit laatste heeft u gefaald. In plaats van meer duidelijkheid te scheppen, creëerde u met de antwoorden juist meer onduidelijkheid en weerstand. Het blijkt, dat de gemeente geen beleid heeft ten aanzien van de opvang van asielzoekers. Een individuele aanvraag is voor de gemeente uitgangspunt om uitvoering te geven aan het asielbeleid. Met andere woorden: er zijn geen uitgangspunten geformuleerd wat betreft het aantal azc's binnen de gemeente, de spreiding van azc binnen de gemeente, de verhouding inwonertal en aantal asielzoekers, de minimale afstand tussen een azc en woonhuizen en de aanwezigheid van benodigde faciliteiten in de omgeving van een azc.'

Verbazing

Plaatselijk Belang vervolgt: 'Waar in eerste instantie de bevolking zich nog kon voorstellen, dat een bestaande groepsaccommodatie een geschikte locatie zou kunnen zijn, heeft u duidelijk gemaakt dat dit niet aan de orde is. Tot grote verbazing blijkt, dat de helft van het gebouw gesloopt moet worden, dat de andere helft verbouwd wordt tot kantoorruimte en dat de asielzoekers zelf ondergebracht worden in losse units. Daarbij zal een aanzienlijk aantal bomen gekapt moeten worden. Wij vragen ons daarom nadrukkelijk af wat het voordeel van deze locatie is ten opzichte van bijvoorbeeld een braakliggend terrein.'

Vertrouwen geschonden

Plaatselijk Belang concludeert, dat het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van het bestuur van onze gemeente is geschonden. 'U geeft aan open en transparant te (willen) zijn en verbindend te willen besturen. Het stelt ons teleur te moeten horen dat er al vanaf 2013 gesprekken gaande zijn over de mogelijke huisvesting van asielzoekers op De Klencke en dat wij hierover nooit in kennis zijn gesteld. Ook uw uitspraken rondom voorzieningen het dorp komen de geloofwaardigheid niet ten goed. De opmerkingen over de bushalte, de bibliotheek en de geldautomaat wakkerden de verontwaardiging aan en geven het dorp het gevoel dat ons college een sterkere mate van maatschappelijke verantwoordelijkheid voelt richting COA en de opvang van asielzoekers dan richting eigen inwoners.'

Gebagatelliseerd

'Het door u genoemde 'onderzoek' in Aalden, waaruit zou blijken dat omwonenden geen enkel probleem hebben met het azc, bleek na even doorvragen een 'artikel in een vakblad' te zijn waarbij omwonenden van het azc niet betrokken waren. Het gevoel dat hierdoor is ontstaan, is dat zowel COA als college de mogelijke negatieve gevolgen van de komst van een azc voor het dorp bagatelliseren. Het moge duidelijk zijn, dat ons gevoel bij het proces niet goed is.'

Het bestuur van Plaatselijk Belang kijkt uit naar de resultaten van een enquête, die momenteel door de initiatiefgroep Sociaal Oosterhesselen wordt gehouden.

De reeds eerder geplaatste artikelen over dit onderwerp zijn te vinden in het dossier op deze site.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
21 Feb 2015 23:31
Henk Jansen
Tja Oosterhesselen, dit zijn andere geluiden dan vorig jaar rond de verkiezingen. Half Oosterhesselen stemde op de BBC2014, een plaatsgenoot werd verkozen in de Raad. Hij pleegde kiezersbedrog door zijn plaats af te staan.
Nu is het college van B&W incl. BBC 2014 wethouder, de gebeten hond. Helaas er is een locatie met een bepaalde bestemming en binnen deze bestemming zijn dingen mogelijk. Zoals de opvang van mensen en groepen. En dan heb je blijkbaar aan politieke nieuwkomers ook niets. Die laatsten laten trouwens heel weinig van zich horen, niet alleen nu in deze kwestie, maar het hele afgelopen jaar.
Zoals gezegd de Klencke heeft een bepaalde bestemming en het COA maakt daar nu gebruik van en over 10 jaar een andere instantie, zo gaan die dingen nu eenmaal.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.