dossiers
Publicaties van de jaarlijkse Zuidenveldtentoonstelling in Zuidoost-Dren...
De verdubbeling van de N34 tussen Emmen en Coevorden is al jarenlang een...
Sinds 2009 wordt in Coevorden jaarlijks de Coevorder HandelsMISSie gehou...
In de vroege ochtend van donderdag 30 juni wordt de woning van Koert Eld...
Regio

Leerlingen Esdal College bezoeken dokter

Geplaatst op woensdag 11 januari 2017 11:12
  • Leerlingen Esdal bezoeken huisartsenpraktijk. © Eigen foto / Huisartsenpraktijk Oosterhesselen

pinterestmail

Oosterhesselen - Het is moeilijk voor te stellen: geen huisarts in het dorp, maar een arts uit een plaats verderop die twee keer per week spreekuur houdt in het plaatselijke café, en het biljart gebruikt als onderzoekstafel.

Toch was dit lang de praktijk in Oosterhesselen. Een groep leerlingen van het Esdal College weet er sinds deze week alles van.

De leerlingen bezoeken de huisartsenpraktijk van Oosterhesselen, waar Jan Pier Cleveringa, huisarts tot 2013, vertelt over de aanstelling van de eerste huisarts in het dorp in 1917. Over hoe de huisarts zich vroeger per koets, fiets of motor verplaatste, en dat mensen soms bezweken aan pokken en TBC. Dat je bij spoedeisende hulp een uur moest lopen om de dokter op te halen, omdat er nog geen auto’s en telefoons waren.

Een druk op de knop

Tegenwoordig gaat het er heel anders aan toe. Om dat te illustreren laten de huidige huisartsen, Peter van Ek en Martin Kok, de leerlingen zien welke technieken ze tot hun beschikking hebben. Met z’n allen in de spreekkamer, zien ze hoe de huisarts, met een druk op de knop, de bloeddruk van een klasgenoot elektronisch kan meten.

Jubileumfeest

Met het bezoek aan de dokter gaat het project ‘100 jaar huisartsenpraktijk in Oosterhesselen’ inspirerend van start. De klassen 1 en 2 Kunst en Cultuur Plus van het Esdal College gaan de komende weken creatief aan de slag met de verhalen en oude foto’s. Daarna richten ze een expositie in, in het gezondheidscentrum.

Tijdens het jubileumfeest van de huisartsenpraktijk, op zaterdag 18 maart, wordt de expositie door de leerlingen geopend. Op die dag zal Jan Pier Cleveringa ook zijn boek over dit onderwerp presenteren, vanaf 10 uur in De Hesselerhof.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.