...
dossiers
Publicaties van de jaarlijkse Zuidenveldtentoonstelling in Zuidoost-Dren...
De herinrichtingsplannen van het stationsgebied en de singels. De planne...
De verdubbeling van de N34 tussen Emmen en Coevorden is al jarenlang een...
Sinds 2009 wordt in Coevorden jaarlijks de Coevorder HandelsMISSie gehou...
...
...
Regio

Zonnepanelen 'Um Zunst' zijn een feit

Geplaatst op vrijdag 4 augustus 2017 19:18
  • Het bord is onthuld door Sven en Lieke © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Een aantal deelnemers aan het project en het echtpaar Weggemans © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Lieke en Sven onthullen het bord © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Ingebruikneming zonnepanelen © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Ingebruikneming zonnepanelen © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Ingebruikneming zonnepanelen © Esselien de Groot Taaltotaal

  • Ingebruikneming zonnepanelen © Esselien de Groot Taaltotaal

mail

Noord-Sleen - De zonnepanelen onder de naam 'Um Zunst' in Noord-Sleen zijn vanmiddag officieel ingebruikgenomen. Na een jaar van voorbereiding was het zover aan de Brinkweg in het dorp.

Tijdens de Dorpenronde in november 2016 vertelde Eddie ter Braack reeds over het project. Zijn schoonouders (Riekus en Jannie Weggemans), hijzelf en zijn vrouw Mariska hadden jarenlang camping De Brinkhoeve in Noord-Sleen. Vorig jaar werd besloten met deze activiteiten te stoppen.

'In eerste instantie', zo vertelde Riekus Weggemans, 'zou het voormalige kampeerterrein vol komen te liggen met zonnepanelen, maar aan dit plan moesten dan wel tweehonderd gezinnen meewerken. In een dorp met 220 huishoudens bleek dit niet haalbaar. We hebben alle gezinnen door middel van een brief geïnformeerd. Op een informatieavond kwamen ongeveer 35 belangstellenden af. Uiteindelijk doen er negen gezinnen mee. We hebben gesprekken gevoerd met de Drentse Energie-Organisatie, Exenis en de Drentse Milieufederatie.'

Daarop is besloten om de schuur, die voorheen dienst deed als recreatieruimte voor de campinggasten, te verbouwen en te voorzien van een nieuw dak en daarop zonnepanelen aan te brengen. Daarbij werd gekozen voor het bedrijf Vriend Duurzaam uit Coevorden.Daarvoor werd de postcoderooscoöperatie 'Um Zunst' opgericht. De zonnepanelen leveren jaarlijks 40.000 kilowatt energie op. De investering wordt in acht of negen jaar terugverdiend. De schuur is eigendom van het echtpaar Weggemans, dat het dak gratis ter beschikking stelt.

De Postcoderoosregeling houdt in de deelnemers gezamenlijk panelen aanschaffen die stroom gaan leveren aan het net. De deelnemers zijn allemaal lid van dezelfde energieleverancier en nemen stroom af via hun eigen meter. Het voordeel bestaat uit de vrijstelling van energiebelasting voor de komende vijftien jaar.

Lieke en Sven ter Braack, kleinkinderen van Riekus en Jannie Weggemans, onthulden het paneel op de schuur.

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...