dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Alle initiatieven op het gebied van glasvezel in de dorpen hebben zich v...
Sportcomplex De Swaneburg sloot 18 december 2012 de deuren tijdelijk weg...
De muziek- en theaterproductie Toorn van Thunaer wordt in september 2019...
Regio

Politie doet inval op hoofdkantoor Jehovah’s Getuigen vanwege seksueel misbruik

Geplaatst op donderdag 6 december 2018 16:33
  • Het hoofdkantoor van de Jehovah's Getuigen. © NDC Mediagroep

pinterestmail

Emmen – De politie heeft op maandag 19 november een inval gedaan bij drie panden van de Jehovah’s Getuigen, waaronder het hoofdkantoor in Emmen. De actie werd ondernomen in verband met een groot onderzoek naar seksueel misbruik binnen de geloofsgemeenschap.

Dat meldt RTL Nieuws.

Naast het hoofdkantoor werden ook twee kerkgebouwen en vier woningen onderzocht. De politie was op zoek naar stukken van interne rechtszaken.

Aanleiding zijn meerdere aangiftes van slachtoffers van seksueel misbruik tegen leden of oud-leden van de geloofsgemeenschap. Volgens het Openbaar Ministerie lopen er op dit moment negen zedenzaken waarbij (oud-)leden van de geloofsgemeenschap als verdachte betrokken zijn. Het Openbaar Ministerie doet momenteel geen onderzoek naar de geloofsgemeenschap als geheel.

Vorig jaar zomer verscheen in het landelijke dagblad Trouw een reeks artikelen over seksueel misbruik van kinderen binnen de Jehovah’s Getuigen.

De Jehova’s werken met een eigen rechtssysteem, waarbij minimaal 2 getuigen het verhaal van het slachtoffer kunnen bevestigen. Zelfs als de beschuldigde bekent, heeft dit weinig tot geen verstrekkende gevolgen voor de misbruikpleger. De meest extreme maatregel die de Jehovah’s kunnen toepassen is verbanning uit de gemeenschap. Maar in dat geval wordt de reden voor uitsluiting vaak niet bekendgemaakt.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.