dossiers
In Coevorden is de SamenLoop voor Hoop gehouden op 29 en 30 september 20...
De herinrichtingsplannen van het stationsgebied en de singels. De planne...
De Haandrik in Holtheme is zondag 4 maart het toneel voor een schietpart...
De verdubbeling van de N34 tussen Emmen en Coevorden is al jarenlang een...
Regio

Emmen levert bijdrage aan Generaal Maczek Memorial

Geplaatst op vrijdag 7 december 2018 12:13
  • © Pixabay

pinterestmail

Emmen / regio - De gemeente Emmen schenkt 1000 euro het Generaal Maczek Memorial. Een plek die naast het Pools Militair Ereveld in Breda verrijst en ruimte biedt voor erkenning en herkenning van de bijdrage die de Poolse strijders hebben geleverd aan de bevrijding van grote delen van Nederland.

Ook zal het een thuisbasis bieden voor het Generaal Maczek Museum.

Sinds de bevrijding van Nederland is er veel aandacht geweest voor de Amerikaanse, Britse en Canadese bijdrage aan de bevrijding van ons land. Veel minder aandacht is er geweest voor de Poolse bijdrage. Dit terwijl een groot aantal gemeenten in ons land, waaronder Emmen en andere delen van Zuidoost-Drenthe, werden bevrijd door Polen.

'Een gebaar van waardering'

Hoewel het monument niet in Emmen wordt geplaatst, heeft het weldegelijk te maken met de historie van onze gemeente. Emmen werd, op 10 april 1945, immers bevrijd door de troepen van de Eerste Poolse Panterdivisie van Generaal Maczek. Bovendien heeft de gemeente Emmen relatief veel Poolse inwoners. 'De bijdrage aan het monument is een gebaar van waardering naar de Poolse gemeenschap in onze gemeente', zegt wethouder Robert Kleine. 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.