dossiers
In Coevorden is de SamenLoop voor Hoop gehouden op 29 en 30 september 20...
Nieuws en achtergronden over de ontwikkelingen in het centrum van Coevor...
Alle initiatieven op het gebied van glasvezel in de dorpen hebben zich v...
Het jaar 2018 in de gemeente Coevorden.
Regio

‘Ik neem van alles mee naar huis’

Geplaatst op donderdag 11 augustus 2011 12:10
  • © NDC mediagroep/ Esselien de Groot

pinterestmail

Zandpol - Het is niet bij iedereen bekend, maar in de directe omgeving is er een bijzonder museum: Museum Meringa. Daar willen Lammert en Willie Meringa verandering in brengen, want zij houden zaterdag 20 en zondag 21 augustus open dagen. Een bijzonder museum, bijzondere mensen, een bezoek waard.

Het museum is te vinden aan het Stieltjeskanaal 2 in Zandpol, vanuit Coevorden net over de grens van de gemeente Emmen. Willie Meringa begroet bezoekers ogenblikkelijk. Lammert is op dat moment mensen aan het rondleiden, maar komt er later bij.

In de grote ruimte staan alle mogelijke spullen: van koektrommel tot tractor. Binnen zijn een paar kamers ingericht voorzien van alle mogelijke spullen uit grootmoeders tijd. Poppen uit vervlogen tijden zitten aan tafel en alle attributen zijn aangepast. De kamers staan vol, zodat er veel is te zien. Mevrouw Meringa toont daarna de landbouwwerktuigen achter het pand. ‘Veel toeristen hebben daar minder belangstelling voor, vertelt zij. Die collectie tractoren, ploegen, enzovoorts kan voor een andere groep mensen weer heel interessant zijn.

Zo gek niet te bedenken

Eenmaal weer binnen sluit Lammert zich aan. Hij maakt een rondgang langs de koffiemolens, bonensnijders, telefoons, allerlei attributen, handgereedschappen, enorm veel huishoudelijke artikelen, kachels, weegtoestellen, kinderwagens, kortom: je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. En als je denkt dat je alles hebt gezien, klinkt het ‘En nu gaan we naar boven, want daar is nog veel meer.’ Ook anderen hebben het museum ontdekt, want er zijn toch steeds bezoekers.

Smokkelaarsklomp

Lammert weet van alle spullen waar het voor dient en hoe het werkt. ‘Kijk’, hier bijvoorbeeld, ‘dat is een kurkentrekker. Ja, dat ziet er heel anders uit dan nu.’ De gekste attributen liggen er en Lammert weet erover te vertellen. ‘En kijk, hier zijn smokkelaarsklompen. Kijk maar naar de neus van de klompen en draai die maar om. Dan zie je niet de voorkant, maar juist de hak. Als smokkelaars moesten vluchten en de commies kwam hen achterna, dan liep de commies steevast de verkeerde kant op’, lacht hij.

Landbouwwerktuigen

‘Ik heb jarenlang een loonbedrijf in Dalerveen gehad, dat een aantal jaren geleden is overgenomen door mijn zoon. Al sinds zo’n 45 jaar verzamelde ik oude landbouwwerktuigen en die nam ik dan allemaal mee naar huis.’ Na afscheid te hebben genomen van de zaak verhuisde het echtpaar Meringa naar Zandpol op een idyllisch plekje bij het Stieltjeskanaal. En waar ruimte is voor heel veel spullen.

Markten

‘Ik ben altijd aan de weg en ik bezoek allerlei grote markten om weer spulletjes te vinden. Soms brengen mensen wel wat, maar dat gebeurt niet zo heel vaak.’ Zo te horen zijn Lammert en Willie Meringa niet lang niet klaar met hun verzameling.

Openingstijden

Het echtpaar Meringa houdt zaterdag 20 en zondag 21 augustus open dagen in het museum. Belangstellenden zijn van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het museum tot en met 30 september elke donderdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en bovendien op de eerste en derde zondag van de maand van 10.00 tot 17.00 uur. Informatie: 0591-554055 of 06-30910124. Voor de deur ligt trouwens De Snikke (een historisch schip), waarmee individuele en groepsvaarten worden gemaakt. Het startpunt? Museum Meringa!

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.