tip de redactie
Tip de redactie
Heeft u een goede tip voor de redactie, of heeft u een nieuwswaardige of gewoon mooie foto gemaakt? Laat het ons dan weten. Let op! Dit is bedoeld voor tips. Persberichten kunt u sturen naar bureauredactie@boom.nl
Tip de redactie
Upload een foto
dossiers
In Coevorden is de SamenLoop voor Hoop gehouden op 29 en 30 september 20...
De herinrichtingsplannen van het stationsgebied en de singels. De planne...
De Ganzenmarkt in Coevorden behoort al vijftig jaar lang tot een vast ja...
In de vroege ochtend van donderdag 30 juni wordt de woning van Koert Eld...
Actueel

Een groen dak: mooi en nuttig

( Advertorial )
Laatste wijziging: 15 mei 2018 16:05
  • © Lammert Kroesen

  • © Lammert Kroesen

  • © Lammert Kroesen

  • © Lammer Kroesen

  • © Lammert Kroesen

  • © Cees Rijnen

pinterestmail

Genieten op hoog niveau kan ook letterlijk: met een daktuin. Vergroot je leefruimte bij je huis of je bedrijf door de nutteloze dakoppervlakte in te richten als groene oase of laat je dak begroeien met sedum voor een sfeervol groen dak.

In de natuur kunnen planten met hun wortels doordringen tot grote diepten om te voorzien in hun behoefte aan water en voedingsstoffen. Op het dak kan dit doorgaans niet. Ook is niet iedere dakconstructie gebouwd op het gewicht van een daktuin. Laat je daktuin daarom aanleggen door een ervaren daktuinhovenier. Lammert Kroesen, tuinarchitect in Hollandscheveld verzorgt de aanleg en inrichting van daken en balkons: ‘Daktuinen hebben elk hun eigen specifieke toepassingsgebruiken. Je moet rekening houden met afwatering, gewicht en gebruiksintensiteit. Op het dak is bijna elke vorm van beplanting mogelijk. Wij kunnen de natuurlijke omstandigheden zo veel mogelijk nabootsen en een duurzame leefomgeving creëren voor de meest uiteenlopende vormen van vegetatie op daken.’
 

Vegetatiedak, een begroeid dak
 

Je kunt ook daken die niet voor gebruik worden ingericht laten begroeien met bijvoorbeeld sedum. Je kunt sedum op zowel platte als schuine daken toepassen op woonhuizen, bedrijfspanden, schuren of garages. Behalve een mooi aanzicht heb je veel voordelen van een sedumdak. De plantjes beschermen het dak tegen alle weersomstandigheden waardoor je dakbedekking veel langer meegaat. De sedumdakbedekking werkt ook isolerend en geluidsdempend. En het is nagenoeg onderhoudsvrij. 
 

Groen in de stad
 

De aanleg van begroeide daken in de steden kan bijdragen om beton en asfalt te verdringen. Het maakt de uitstraling van een gebouw aangenamer, maar het draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving. Groen in de stad zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling (de planten filteren het fijnstof), zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. In Groningen realiseerde Lammert Kroesen sedumdaken op particuliere garages, een mooi voorbeeld van gezamenlijke inzet van bewoners voor meer groen in de stad.

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.