Huis en tuin

Winterse vuurtjes stoken: voorkom overlast!

Geplaatst op zondag 28 december 2014 08:40
  • Overlast voorkomen begint bij goed stoken. ©

  • Overlast voorkomen begint bij goed stoken. ©

pinterestmail

Nu het winter is, gaan overal de open haarden en houtkachels weer aan. Gezellig en behaaglijk, die knetterende vlammetjes, vinden veel mensen. Zij staan er misschien niet bij stil dat de rook van hun vuurtje voor overlast kan zorgen.

Niet iedereen houdt van de rokerige houtgeur, die je tot wel 700 meter ver kunt ruiken. Hout stoken is slecht voor het milieu, het veroorzaakt niet alleen geuroverlast, maar ook het schadelijke fijnstof.

Schone rook bestaat niet. Voor mensen met astma of andere longziekten is houtrook ronduit slecht. Maar ook voor de gezondheid van de houtstokers is het belangrijk om goed te stoken.

Met een paar slimme stooktips is rookoverlast vaak eenvoudig te voorkomen. Zo blijven de relaties tussen buren goed en kunnen bezitters van een haard of kachel toch genieten van hun vuurtje in huis.

Wist je dat:

• Ruim 1 op de 10 Nederlanders last heeft van de geur van gestookt hout?

• Veel mensen schadelijke gezondheidseffecten oplopen door houtrook en fijnstof? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.

• Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?

• Het verboden is om afval of bewerkt hout te verbranden?

• Als je goed en niet te vaak stookt, de buurt er meestal geen last van heeft?

 

Tien schone stooktips

1. Stook op een hoge temperatuur. Dan verbrandt het hout volledig. Bij lage temperaturen gebeurt dat niet en ontstaan veel meer schadelijke rookgassen.

2. Stook niet elke dag en niet langer dan 4 uur per dag. Daarmee beperk je de mogelijke overlast.

3. Zorg voor voldoende zuurstoftoevoer. Zet de klep van jouw schoorsteen helemaal open. Vergeet niet de klep weer te sluiten als het vuur uit is, anders komt er veel kou naar binnen.

4. Kies alleen voor kurkdroog hout. Je herkent dit aan scheuren en loszittende schors.

5. Maak uw houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes, nooit met vloeibare stoffen als spiritus.

6. Zorg voor een goede rookafvoer die past bij jouw haard of kachel. Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. 

7. Steek de haard of kachel niet aan bij mist of windstil weer: rookgassen blijven in en om jouw huis hangen.

8. Ventileer de kamer goed met veel frisse lucht, zowel tijdens als na het stoken.

9. Controleer regelmatig of u goed stookt: dan is de rook uit je schoorsteen kleurloos. De vlam in de houtkachel moet heldergeel zijn en niet flakkeren.

10. Laat het houtvuur vanzelf uitbranden. Als je het vuur dooft door de luchttoevoer te verminderen, verbrandt het hout onvolledig (zie tip 1).

Op de website milieucentraal.nl/houtkachel vind je nog meer informatie over het gebruik van de open haard en het omgaan met overlast van de open haard.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (3) Plaats een reactiereacties
profielfoto
28 Dec 2014 13:02
sancho pancha
Voor het verbranden van een paar takjes snoeihout moet men een stookontheffing aanvragen.Maar voor het stoken van tientallen m3 meters hout in een haard oid niet.Terwijl de overlast erg is in de wintermaanden vooral bij mist en regen.
profielfoto
29 Dec 2014 06:24
Ronald Coule
Worden de nederlanders niet steeds minder tolerant?
Ik heb vaker last van de rook van sigaretten dan van de geur van de openhaard.
Rij eens naar Rotterdam, dan zie je hoeveel vuiligheid er daar de lucht ingaat.
Toen iedereen op kolen stookte, hoorde je niemand erover.
Het zal me niets verbazen als de kachels en bbq verboden gaan worden in dit bekrompen land.
In Duitsland wordt er niets anders gestookt dan houtkachels.
profielfoto
9 Jan 2015 13:27
Melanie Derks
Onze buren stoken niet elke dag zoals het advies hierboven luidt...maar wel 6 dagen per week.en dat is nog steeds niet fijn wonen naast zo'n buurman! Elke avond moet bij ons alles potdicht omdat de buren voor de gezelligheid bij een vuurtje willen zitten. Bij ons is het dan een stuk minder gezellig met 5 gezinsleden in een woonkamer en een tekort aan frisse lucht en zuurstof. Dit 9 maanden lang per jaar. Praten helpt niet want de buurman vindt dat hij thuis mag doen waar hij zin in heeft en dat wij ons daar niet mee meoten bemoeien. Haal dan de pijp van je dak; dan kan je zelf doen waar je zin in hebt én hebben de omwonenden er geen last van.
En dst we last hebben? Dat vind hij natuurlijk gezeur. Als hij maar lol heeft.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.