Evenementen

Smalspoormuseum krijgt locomotievenparade

Geplaatst op zondag 19 augustus 2018 18:40
  • Locomotievenparade. © Smalspoormuseum / persfoto

  • Locomotievenparade. © Smalspoormuseum / persfoto

  • Locomotievenparade. © Smalspoormuseum / persfoto

pinterestmail

Erica - Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica heeft een collectie van wel 100 locomotieven op verschillende spoorbreedtes. In het museum vindt zaterdag 25 en zondag 26 augustus een parade plaats van locomotieven met een spoorwijdte van 900 mm.

Het zijn locomotieven die vroeger gebruikt zijn bij de vervening, in de staatsbossen, bij defensie en bij de steenfabrieken. Een mobiel erfgoed dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de industriële ontwikkeling van ons land in de vorige eeuw. Bij het voorbij rijden langs het perron wordt informatie verstrekt over de achtergrond van elke locomotief zoals: hoe oud is deze, waar werd hij voor gebruikt en wat is de functie hiervan in het museum. Veel rijdend materieel wordt immers nog steeds in het museum gebruikt.

De parades zijn op 25 augustus om 11.30 uur en 14.45 uur. Op zondag 26 augustus zijn de parades om 13.00 uur en 15.15 uur. Tussendoor rijden er personentreinen om de bezoekers kennis te laten maken met dit unieke museum en het bijzondere veengebied met haar flora en fauna. De trein rijdt onder meer door een natuurgebied, waar zelfs nog veenmos groeit, langs de historische turfstrooiselfabriek en remise; beide rijksmonumenten. De laatste personentrein vertrekt steeds een uur vóór de parade. Tussen de parades door kunt u ook langs de locomotieven lopen en technische informatie over de locomotief krijgen van de vrijwilligers.

Een bijzonder activiteit wat deze dagen zal plaatsvinden is het zgn. Trek de Parade waarbij (Touwtrek) verenigingen of bezoekers de gelegenheid krijgen om te laten zien hoe sterk men is door een of meerdere treinen voort te trekken.

Meer informatie: www.smalspoorcentrum.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'coevordenhuisaanhuis.nl' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.